Choď na obsah Choď na menu

Reforma nemocníc 2019 a 2021

12. 6. 2021

https://zdravazmena.sk/

2019 PROJEKT "ZDRAVÁ ZMENA"!?

2019 Stratifikácia nemocníc

JUDr. Zuzana Dolinková - AK NIČ NEUROBÍME, stratifikácia naše zdravotníctvo nezlepší.

MUDr. Marian Kollár - Stratifikácia nemocníc

 
Ministerstvo zdravotníctva plánuje určí nemocnice, ktoré zostanú v minimálnej sieti. Na Slovensku je dnes 78 nemocníc a zostať z nich má 46. Plánuje sa ich rozdelenie  do troch skupín - 32  lokálnych, 6 regionálnych a 4   národné.  Zachovaných má byť okrem toho aj 5 špecializovaných ústavov.
Nemocnica tak už nebude v každom okrese ale podľa ministerstva v nemocniciach bude kvalitnejšia zdravotná starostlivosť.
O tom, ktorá nemocnica v sieti zostane sa má rozhodnúť v priebehu dvoch rokov na základe stanovených kritérií.  Z nich najdôležitejším má byť počet realizovaných výkonov určitého druhu. „Pacient bude vždy nasmerovaný do zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu zabezpečenú a následne kontrolovanú minimálnym počtom výkonom,“ informuje generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Martin Smatana.
.....  Počíta sa s využitím  uvoľnených lôžkových kapacít na nový typ lôžok, následnej starostlivosti v prípade nemocníc, ktoré sa do siete nedostanú.  Zdravá zmena počíta aj  so vznikom nového typu nemocnice – Nemocnice následnej starostlivosti.
......  Nemocnice budú mať  na splnenie nových kritérií dva roky. Do roku 2021 budú musieť splniť kritériá na 50 %, od roku 2022 budú platiť v plnom rozsahu.
...... 

 

stratifikacia-reforma-nemocnic.png

Reforma nemocnic -2021

 

 

2020 -   Martin Barto, konzultant, poradca pre projekty v oblasti finančného sektoru a zdravotníctva

SaS reforma zdravotníctva

 

2019 Marek Krajčí - Reformovať nemocnice je nevyhnuteľnosť